Ali Yazdi :: 83/9/5:: 12:49 عصر
داود آلیانس که اردیبهشت ماه امسال به کسب عنوان «لرد» نائل شد، نخستین ایرانی است که به مجلس اعیان انگلیس وارد شده است.
لرد داود آلیانس که به لرد دیوید آلیانس معروف است، در سال 1311 در محله درب زنجیر کاشان در خانوادهای کلیمی به دنیا آمد و تا سن 13 سالگی را در آنجا گذراند. او پس از آنکه از ادامه تحصیل بازماند، راهی تهران شد و در یکی از حجرههای بازار تهران به شاگردی پرداخت و تا سن 17 سالگی، همانجا مشغول فعالیت کاری برای امرار معاش خود بود. وی از آنجا که نتوانسته بود به تحصیلات خود ادامه دهد، به ناچار شبها سعی میکرد از وقت آزاد خود جهت آموختن دروس آکادمیک بهره ببرد، به گونهای که دوستانش نقل میکنند که وی در رشته حسابداری، نسبت به دیگر همکارانش سرآمد بوده و توانایی زیادی در کسب علم از خود نشان میداده است.
در سال 1329، لرد آلیانس به کشور انگلستان و شهر منچستر مهاجرت کرد. یکی از نخستین فعالیتهای او، خرید پارچه برای ایران بود. او سپس با خرید یک شرکت بزرگ سفارش کالا از طریق پست(mail Order) به نام «N.Brown» و توسعه آن، دامنه فعالیتهای خود را گسترش داد.
وی شرکت تولیدی منسوجات «کوتز وایلا» را زمانی پایهگذاری کرد که صنعت منسوجات، رو به شکست میرفت. چندی طولی نکشید که این شرکت به بزرگترین مؤسسه تولید منسوجات در انگلیس تبدیل شد و بیش از 75 هزار کارگر و کارمند را در صدها کارخانه در 65 کشور جهان به استخدام خود درآورد.
البته باید یادآور شد که فعالیتهای لرد آلیانس به تأسیس شرکتهایی در زمینه بیمه، بانک، ساختمان و مهندسی هم توسعه پیدا کرد.
به گفته کارمندانش، در اعتصابات کارگری دهه 80 انگلستان، در هیچکدام از کارخانههای تحت مدیریت او اعتصابی صورت نگرفت. لرد آلیانس حکایت میکند که در پاسخ به گله رییس یک اتحادیه کارگری به او که میگوید، تو فکر میکنی از دل گرسنگان و کارگران اطلاع داری، میگوید که شبهای زیادی را بدون غذا و تنها با نوشیدن آب به صبح رسانده است.
او میگوید: در هیچ زمانی حاضر نبوده است کاری را به کسی محول کند که خود و فرزندش از انجام آن ناتوان باشند.
به این ترتیب، لرد آلیانس با خرید کارخانجات در آستانه ورشکستگی و تبدیل آن به مؤسسات بزرگ تجاری و صنعتی، به عنوان سمبل نجات اقتصادی صنعت نساجی شهر منچستر و پادشاه نساجی انگلستان معروف شد.
اندکی بعد، او لقب «سر» را از ملکه الیزابت دوم گرفت و سرانجام در اردیبهشت ماه امسال از سوی حزب لیبرال دمکرات به مجلس اعیان انگلیس، راه یافت.
«بازتاب»، ضمن انجام مصاحبهای با آقای آلیانس، نقطهنظرات نامبرده را در مورد مسائل گوناگون جویا شده است.
راز موفقیت شما در زمینه اقتصادی چیست و به جوانانی که به دنبال کسب موفقیتهای سالم در زمینه اقتصاد و تجارت هستند، چه توصیهای میکنید؟
ـ توصیهام به جوانان، این است که هیچگاه صرفا جویای ثروت نباشند، بلکه جویای پیشرفتهای فکری، توانایی در حرفه و خدمت به جامعه خود باشند.
هر کسی باید به دنبال کاری برود که به آن علاقه دارد، هرگز نباید کاری را انجام دهیم که به آن علاقه نداریم، چراکه تنها در آن صورت است که انسان میتواند به راحتی به موفقیت برسد.
ایرانیان موفق خارج از کشور، چه نقشی را میتوانند در حل مشکلات کشور و انتقال تکنولوژی، سرمایه و بهبود مدیریت در داخل، میتوانند داشته باشند؟
ـ بزرگترین سرمایه کشورمان، نیروی انسانی متفکر و توانمند است، اما این نیرو تنها در محیطی آزاد، امن و قانونمند و شفاف میتواند به اوج قدرت خود برسد. تحصیلات عالی، مشاغل دولتی و میدان سیاست میباید به روی همه شهروندان باز شود تا آنان بتوانند برای پیشرفت و موفقیت شخصی و حرفهای خود، توانمند شوند. چرا که .هیچ مملکتی نتوانسته و نخواهد توانست، در بخش اقتصادی، بدون داشتن کارآفرینان و بازرگانان و افراد متخصص به موفقیت حایز اهمیت دست پیدا کند. البته باید تأکید کنم که تکامل و پیشرفت اقتصادی بدون داشتن امنیت سیاسی، قضایی و اجتماعی ممکن نخواهد بود. اقتصاد کشور، نیازمند سرمایهگذاری وسیع و مؤثر خارجی است و تا زمانی که شفافیت در کلیه شئون مالی و اقتصادی و برابری در مقابل قانون عملی نشود و علاوه بر این، مبارزه ریشهای با فساد، مبارزه با تجارت قاچاق و بازار سیاه به صورت کامل برقرار نشود، جلب سرمایههای خارج از کشور، عملا ناممکن خواهد بود.
ایرانیان خارج از کشور که با بهرهگیری از جو سیاسی، اجتماعی، اقتصادی آزاد و شفاف و امنیت قضایی خارج از کشور، به موفقیتهای شایانی دست یافتهاند، میخواهند اطمینان داشته باشند که شرکتشان در امور مملکتی از لحاظ سیاسی، اقتصادی و اجتماعی برای ایران مفید خواهد بود و خدماتشان بر باد نخواهد رفت.
وضعیت ایرانیان خارج از کشور را چگونه ارزیابی میکنید و به نظر شما، چه بخشی از آنان به انتظارات خود دست یافتهاند؟
ـ امروزه در بیشتر مراکز علمی اروپایی و آمریکایی، دانشگاهها و بیمارستانها، ایرانیان زیادی مشغول به کارند و در همین حال، کارآفرینان و بازرگانان ایرانی در دنیا، از جمله موفقترین گروههای اقتصادی هستند، به گونهای که ایرانیان در رشتههای صنعتی، به مقامهای بالایی دست پیدا کردهاند. آنان میتوانند پشتوانه اقتصاد ایران باشند. اشخاصی که من در خارج با آنان برخورد کردم و تا اندازهای میشناسم، نمایندگان مردم ایران هستند.
ارتباط بین ایران و کشورهای غربی در چه صورت میتواند به توسعه و پیشرفت کشور منجر شود و آیا ارتباط فعلی که بیشتر به واردات کالاهای صنعتی و غیره از غرب به ایران منحصر شده است، مشکلی از ایران حل میکند؟
ـ دولت باید بخش تعاونی و خصوصی را تقویت کند تا بتواند به میزان زیادی بر مشکلات اقتصادی فایق آید. به عنوان مثال، تجربه خصوصیسازی کشور انگلستان، نمونهای از تجربه موفق خصوصیسازی را نمایان میسازد. پس از دهه 80، خانم تاچر ـ که پس از آن عقاید او به تاچریسم معروف شد ـ اقدام به شروع خصوصیسازی در شرکتهای دولتی در انگلستان کرد و با آنکه در دهه 70، کشور انگلستان دچار رکود شدید اقتصادی بود، با روی کار آمدن تاچر، انجام کارهایی از قبیل واگذاری اختیارات دولتی به بخش خصوصی و همچنین واگذاری صنایع فولاد و صنایع نفت و همچنین خصوصیسازی راهآهن و مخابرات و واگذاری دو شرکت بزرگ مخابرات و راهآهن، شکوفایی اقتصاد انگلیس آغاز شد. در حالی که عملا پیش از خصوصیسازی، انگلستان از غافله پیشرفت و رقابت جهانی بازمانده بود و این اقدامات، باعث شد تا رشد اقتصادی انگلستان، سیر صعودی را گذرانده و عملا بتواند خود را به عنوان یکی از قطبهای اقتصادی اروپا مطرح کند، اما ناگفته نماند که اقتصاد انگلیس در اواخر دوره نخستوزیری مارگارت تاچر ـ به علت رکود اقتصاد جهانی ـ دچار بحران شد و تورم و بهره بانکی به رقمهای 14 و 12 درصدی رسید، اما پس از چندی دوباره روند عادی خود را پیدا کرد.
در هر صورت، حزب محافظهکار در انتخابات شکست خورد و حزب کارگر روی کارآمد و اقتصاد، روند عادی خود را پیدا کرد. این تحولات بدون فضای باز سیاسی و اجتماعی و امنیت قضایی، ناممکن بود.
از سوی دیگر، گسترش اقتصاد بخش غیرنفتی کشور که نیازمند بازارهای بینالمللی است، بدون عضویت در سازمان بینالمللی تجارت جهانی، بسیار مشکل به نظر میرسد.
رابطه کلیمیان ایران با نظام جمهوری اسلامی و وضعیت حقوقی و اجتماعی آنان در مقایسه با دیگر کشورهای اسلامی و جهان را چگونه ارزیابی میکنید؟
ـ کلیمیان از دوره کوروش کبیر در ایران بودهاند و در پیشرفت و توسعه ایران، سهیم بودند. به دلیل فرهنگ منحصر به فرد و روحیات ایرانیان، هیچگاه برخوردهای نژادی، نسلکشی و اعمال غیرانسانی که در بسیاری از کشورهای آسیایی، اروپایی و آفریقایی و دیگر نقاط جهان انجام شده، در ایران سابقه نداشته است و یهودیان ایران در کنار دیگر اقلیتهای مذهبی، همواره در امنیت و آرامش زندگی کردهاند و از حقوق قانونی خود مانند داشتن نماینده در پارلمان، انجام آزادانه فعالیتهای مذهبی، دارا بودن مدارس اختصاصی و... برخوردارند. به عبارتی روشنتر، وضعیت زندگی کلیمیان در ایران، به مراتب بهتر از شرایط مسلمانان در برخی از کشورهای اروپایی است. کلیمیان ایران نیز متقابلا فداکاری زیادی برای ایران کردهاند و تعداد قابل توجه شهدا و جانبازان کلیمی در دفاع از ایران، نشاندهنده وفاداری آنان به ایران است.
نظر شما درباره وضعیت فعلی فلسطین و تخریب منازل فلسطینیان از سوی دولت اسراییل و قربانی شدن انسانهای بیگناه چیست و آیا مشکل فلسطین با شیوه فعلی دولت اسراییل حل میشود؟
ـ هیچ انسانی از اینکه میبیند، زنان و کودکان فلسطینی در خانههای خود کشته میشوند، لذت نمیبرد، همانگونه که درد و رنج شهروندان غیرنظامی که قربانی عملیاتهای متقابل فلسطین میشوند، آزاردهنده است.
واقعیت تلخ، آن است که در این جنگ بیپایان، تنها انسانهای بیگناه قربانی میشوند و هیچ نتیجهای جز خرابی به بار نمیآورد. سیاستهای دولت تندرو تلآویو، تنها آتش جنگ و کشتار را مشتعلتر میکند و تنها راهحل مشکل فلسطینیان و اسراییل، راهحلی انسانی و دمکراتیک است.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ